Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Tivat

O porijeklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena Ilirske kraljive Teuta koja je jedno vrijeme imala svoju prestonicu u Risnu. Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izvaden od imena hrišćanskih svetaca kao što su sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus, Theudo, Theodo a po trećem mišljenju naziv potiče Od Keltske riječi “Touto” što znači grad.

Tivat je grad koji se nalazi u centralnom dijelu Boke Kotorske počeo se kao grad razvijati tek krajem XIX vijeka kada je osnovana vojno – pomorska luka Arsenal.. Kao najmlađi grad Boke, Tivat čini dosta interesantih i privlačnih znamenitosti kao što su Renesansni Letnjikovac Buca u centru grada, Ostrvo cvijeca sa sakralnim spomenicima, prelijepa pješčana plaža Plavi horizonti i ostrvo Sv.Nikola. U samom gradu nalazi se prirodna marina Kalimanj. Tivat je i jedini primorski grad koji ima aerodrom.

Ono što Tivat čini svjetski poznatim gradom i jednom od najatraktivnijih destinacija na svijetu jeste nova marina Porto Montenegro.

Ukupan projekat podrazumijeva izgradnju 630 vezova za jahte svih veličina, od čega će 130 biti za jahte duže od 30 metara. Trenutni kapacitet marine je 185 vezova sa pratećom infrastrukturom: Ljeta 2010. Porto Montenegro stiče status graničnog prelaza pa se cjelokupna carinska procedura može obaviti u marini. Naselje koje se prostire na 24 hektara u priobalnom pojasu, uključuje šetalište i ekskluzivne stanove uz obalu, hotel, kafiće i restorane. U blizini naselja planirani su i savremeni kapaciteti za popravku i održavanje jahti, kao i golf tereni.

Danas je Tivat moderan grad orijentisan na razvoj turizma kao prioritetne djelatnosti.