Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Perast

Perast je stari barokni grad koji se nalazi 12km sjeverozapadno od Kotora ispod brda Sveti Ilija (873m) i gleda na moreuz Verige koji je najuži dio Bokokotorskog zaliva.

Građani Perasta su bili privilegovani od strane Mletačke republike imajući pravo da trguju bez poreza i zahvaljujući tome su postali veoma bogati. Za uzvrat, oni su morali da brane unutrašnji dio zaliva što im je olakšavao geografski položaj. Kao primjer u XVIII vijeku su sakupili oko 200 kilograma zlata da plate izgradnju 55 metara visokog zvonika koji je najveći na istočnoj obali Jadranskog mora.
Najpoznatije porodice su bile Bujović, Smekja, Zmajević I druge sa svojim baroknim kućama.

Kao dva bisera u školjci ispred Perasta se nalaze dva ostrva.

Ostrvo Svetog Đorđa sa crkvom iz XII vijeka koje je prirodno. Ovo ostrvo je bilo inspriacija čuvenom švajicarskom slikaru Beklinu da napravi sliku pod nazivom ”Ostrvo mrtvih‟.

Odmah pored, tu je i ostrvo Gospa od Škrpjela sa istoimenom crkvom. Legenda kaže da su dva ribara 12. Jula 1452. godine pronašli ikonu Djevice Marije na stijeni. Peraštani su smatrali da je ovo znak da na tom mjestu treba da izgrade ostrvo i crkvu i nazvali je Gospa od Škrpjela. Bacali su kamenje, kao i male čamce I velike brodove oštećene u borbama koje su punili kamenjem. Tako su na dubini između 12 i 20 metara izgradili su 3020m². Procjenjuje se da je u more bačeno oko 100.000m³ kamenja kako bi se sagradilo ostrvo i da je bilo potrebno 250 godina za to. Pored 68 uljanih slika postoji 2500 zlatnih i srebrnih pločica donesenih od strane pomoraca iz Boke u nadi da će ih na moru čuvati Gospa od Škrpjela.