Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Kotor

Kotor je izgradjen na mjestu Rimskog grada Akruviluma. Istorija grada je bila veoma bogata u njime su vladali Rimljani, Vizantijci, Venecijanci, Rimljani, Austrijanci I drugi.

Grad je okruzen drugim najduzim gradskim bedemima u Evropi.

Najveci I najvazniji spomenik iz srednjevjekovnom perioda je katedrala Svrtog Tripuna. Sagradjena je 1177. godine (69 godina je starija od Notre Dame de Paris).

Na ruinama stare crkve sa pocetka 9 vijeka u Romanskom stilu.

Madu ostalim crkvama su Crkva Svetog Luken sagradjena 1221. Godine, Sveta Ozana, Sveta Klara sa manstirom koja posjeduje cuvenu sliku “Ecce Homo” naslikane od strane cuvenog slikara De Moralesa poznatog kao El Divino (1509 – 1586) I druge.

Kotor ima brojne lijepe kuce I palate kao sto su Palata Bizanti iz 1641. godine, Palata Pima u renesansom I baroknom stilu sa kraja 16-og vijeka, Palata Grgurina sa kraja 17 vijeka, Palata Drago iz 16 vijeka I druge.

Sat kula je sagradjena 1602. godine na mjestu gdje je bila kula za mucenje prestupnikau srdenjem vijeku.

U Kotoru se mogu vidjeti mnogi lijepi balkoni, portal prozori, skalini porodicni grbovi iz razlicitih vremenskih perioda I razlicitih stilova.

Takodje I arheoloska nalazista iz Rimskog perioda (izmedju drugog I prvog vijeka prije Hrista), mogu biti nadjena u Lapidarijumu.

Srednjevjekovni grad Kotor ima veliki broj restorana I kafea koji ce pruziti ugodne moment vsim gostima I posada. Takodje tu postoji I disko klub koji se smatra jdnim od najboljih u Evropi I koji je sagradjen unutar gradskog bedema.