Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Kanjon rijeke Tare nacionalni park

Kanjon rijeke Tare takodje poznat kao klisura rijeke Tare je najduzi kanjon u Crnoj Gori. Dugacak je 82 km i dubok 1300 m u svom najdubljem dijelu, cineci ga najdubljim rijecnim kanjonom u Evropi. Kanjon je zasticen kao dio Nacionalnog Parka Tara i osjetljiv je dio Unescovog svjetskog nasledja.Rijeka Tara je najveci rezorvoar pitke vode u Evropi.

Kanjon Tare je jedinstven sa znacajnim dubinama u prosjeku oko 1000 m i u nekim mjestima i do 1300 m.Rangiran je odma iza velikog kanjona Kolorado u Americi.

Tara je sto pedeset i nesto km dugacka u cjelom njenom toku.Tara ima brojne vodopade i kaskade,kreirajuci tako sa njenom jedinstvenoscu Crnogorski Colorado.Na rijeci Tari se nalazi most koji je postao simbol rijeke i posjetioci mogu ici tamo na bandzi skokove(152m visoka).

Tara i njeno okruzenje su bogati sa endenskim i reliktnim biljnim vrstama, a neki od njih poticu cak iz ledenog doba.U kanjonu najpoznatiji lokalitet naseljen crnim borovima su Crna Poda.Tu visina stable dostize i do 50 m ,i do 400 godina starosti.