Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Herceg Novi

Kao svojevrsna raskrsnica istoka i zapada, Herceg Novi je bio izložen uticajima hrišćanstva i islama.
Upravo takvo istorijsko preplitanje, različitih kultura i vjera, u dodiru sa iskonskom ljepotom, dovelo je do jedinstvene sinteze različitih stilova.
Na tlu Herceg Novog izmjenjivale su se različite civilizacijske, odnosno kulturne tekovine, ostavljajući dubok trag na današnji izgled Herceg Novog. Kroz svoju dugu i burnu istoriju, grad Herceg Novi kao da se neprestano takmicio sa prirodom u stvaranju neprolaznih prirodnih i umjetničkih ljepota, kojima je itekako bremenit.

U Hercegnovskoj opstini sakralni spomenici zauzimaju prvo mjesto u nepokretnom spomeničkom fondu ovog kraja i to ne samo po broju već i po teritorijalnoj rasprostranjenosti i kulturno-istorijskoj vrijednosti. Naime od 342 nepokretna spomenika kulture na teritoriji Crne Gore u hercegnovskoj opštini ih se nalazi 89.
Manastir Savina se nalazi 2km istočno od Herceg Novog u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije. Jedan je od najljepših primjera arhitekture baroka na Jadranu. Sastoji se od 3 crkve: male crkve Sv. Save (15. vijek) koja senalazi na brežuljku po kome nosi ime, male crkve Uspenja Bogorodice (15. vijek - po nekim izvorima gradnja ove crkve je započeta u 11. vijeku) i velike crkve Uspenja Bogorodice (koju je sagradio poznati arhitekt Nikola Foretić - Korčulaninu 18. vijeku).

Od ostalih znamenitosti važno je pomenuti sljedece: Španjolu koja je podignuta za vrijeme turske vladavine u 15. i 16. vijeku, ali svoj naziv dobila po Špancima koji su učestvovali u njenoj gradnji za vrijeme svojeje dnogodišnje vladavine, Kanli Kulu koja potiče iz turskog doba (16. vijek), bila je zatvor (otuda njeno ime na turskom jeziku i znači "krvava kula"), a 1966. godine rekonstruisana je u jednu od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu s preko 1000 sjedećih mjesta i naravno Sat Kulu (Sahat kula Tora) je podignuta 1667. godine po naredbi sultana Mahmuda I koja se nalazi u samom centru starog grada Herceg Novom I čini ga jedinstvenim.

Ako se atraktivnost turističkih mjesta vrednuje po njihovim izletištima i kupalištima,odnosno plažama, onda za Herceg-Novi možemo slobodno reći da je u preimućstvu u odnosu na druge centre u svom bližem i daljnjem okruženju. Od najznačajnijih izletišta koja morate posjetiti su sledeća: ROSE- malo ribarsko mjesto na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica, nasuprot Herceg Novog, udaljeno 1,7 nautičkih milja . Rose su tipična mediteranska varošica sa kućama koje su zbijene i poredane ispred pristaništa-rive. Južno od naselja Rose, na udaljenosti oko 2,7 nautičkih milja od Herceg Novog, nalazi izuzetno atraktivna uvala Žanjica, u ambijentu starih maslinjaka, bujne vegetacije i azurno plavog mora. Plaža u uvali zaštićena od jakih udara valova rtom Arza; duga je preko 300m i široka do 15m, sa bijelim oblucima, i na nju se može smjestiti preko 1000 kupača. MIRISTE je nerazdvojni dio ovoga pejzaža, uvala smještena između Žanjica i rta Arza, odnosno istoimene utvrde, ispred kojih se nalazi školj-ostrvce Žanjica, po kome je plaža i dobila ime. Ostrvce nazivaju i Mala Gospa, a danas je tu manastir-crkvica Vavedenje Presvete Bogorodice. PLAVA ŠPILJA-je najljepša, najatraktivnija i zasigurno najinteresantnija prirodna tvorevina ove vrste na cijelom Sredozemlju.

Nalazi se na poluotoku Luštici, između uvale Zlatna luka i rta Mokra gora, udaljena oko 5,6 nautičkih milja od Herceg Novog. Ispod Klifa visokog oko 30 metara nastala je špilja s dva otvora, poznata po svom turističkom nazivu Plava špilja, i ona je jedna u nizu od uvale Dobreč pa do zaliva Trašte.

Ko god je prilazio Herceg-Novome odlazio je zaslijepljene duše, pjesnicima je bio nadahnuće,a drugima nezaboravni susret.
Jedno je, zbilja, sigurno: Što se češće budeš sretao s Herceg-Novim, sve prisnije ćeš ga osjećati...