Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Bar

Grad maslina, morska vrata Crne Gore, dugotrajano srediste različitih konfesija i nacija, Bar predstavlja mješavinu modernosti, tradicije i ljepote. To je važno i dinamično ekonomsko središte u Crnoj Gori, ali je takođe grad bogate kulturne i istorijske tradicije.

Neka od najvećih dostignuća Crnogorske civilizacije nastala su u Baru. Najstariji pisani dokumenti i najvažnija djela srednjovjekovne crnogorske književnosti i istorije mogu se naći ovdje. Grad je služio kao sjedište najstarije vjerske ustanove Crne Gore “Barske nadbiskupije”. Jedna od najstarijih maslina na svijetu raste u Baru, stara maslina koja se zove Mirovica stara je više od 2000 godina.

Ugodna mediteranska klima privlači veliki broj turista svake godine. Sa prosječno 270 sunčanih dana godišnje Bar je jedan od najsunčanijih gradova Mediterana. Oko 44 km dugu morsku obalu cini više od devet kilometara plaža. Obalu Bara udaljenu 67 kilometara od Skadarskog jezera dijele planinski vijenci i Bar cine idealnom destinacijom za turiste koji zele da se opuste na prekrasnim plažama i uživaju u netaknutom pejzazu, kao i za one koji žele posjetiti brojna kulturna i vjerska mjesta ili provesti svoj odmor u različitim sportskim aktivnostima.

Luka Bar je glavna morska luka Crne Gore. Rekonstrukcija i obnova luke i objekata je započela 1981 godine i današnja luka Bar sposobna je za rukovanje cca 5 miliona tona tereta.