Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Ada Bojana

Ada Bojana je smještena na najjužnijoj tački crnogorske obale (18 km od Ulcinja), na pješčanom ostrvu koje je 1852 god. reka Bojana nanela plaveći svoje ušće. Mnogi Adu Bojanu smatraju prirodnim rezervatom tipa nacionalnog parka. To je riječno ostrvo, nalazi se na samom kraju Velike plaže, na mjestu gdje se reka Bojana odvaja od nje. Ostrvo je vještački stvoreno. Posle jednog velikog nevremena, sredinom XIX veka, tu se nasukao brod 'Merito'. Na tom mjestu su postojala i dva mala ostrva i rijeka je godinama nanosila pijesak koji je formirao jedinstveno ostrvo na Jadranu veličine oko 600 ha. Karakterise ga blaga mediteranska klima sa preko 217 sunčanih dana godišnje i kupališnom sezonom od aprila do novembra.

Mnogi Adu Bojanu smatraju prirodnim rezervatom tipa nacionalnog parka. Trouglastog je oblika, dve strane zapljuskuje reka Bojana, a treću Jadransko more, prema kom je okrenuta peščana plaža dugačka 2880 m, koja može da primi oko 13000 kupača. Pravi je raj za windsurf, jedrenje, skijanje na vodi, jahanje na plaži, za robinzone i zaljubljene...

Obale koje zapljuskuje Bojana su poznate po drvenim kućicama “kalimere”, s kojih mještani na tradicionalan i specifican način love ribu koju odmah možete da probate u ribljim restoranima, sagrađenim u takođe atraktivnom ambijentu. Ostrvo Ada Bojana krasi i suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi čar Amazona i zajedno sa neobičnim životinjskim svetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor.